Αποκριάτικο ξεφάντωμα στην Ξάνθη

Αποκριάτικο ξεφάντωμα στην Ξάνθη

Πρόκειται για ένα αυθεντικό λαϊκό πανηγύρι μέσα στην εποχή της αποκριάς και της διασκέδασης. Όλη η πόλη μια παρέα βγαίνει στους δρόμους και γεμίζει κάθε γωνιά με χορούς και μουσικές. Πάνω από 40 πολιτιστικοί σύλλογοι πλαισιώνουν το αποκριάτικο πρόγραμμα και στήνουν τα στέκια τους στους δρόμους της πόλης φιλεύοντας τους επισκέπτες με άφθονο κρασί και τοπικούς μεζέδες.

Πληθώρα λαογραφικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων υποστηρίζουν το διάσημο καρναβάλι. Οι εκδηλώσεις που εκτείνονται σε όλο το διάστημα της Αποκριάς περιλαμβάνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικές βραδιές, εκθέσεις, ποδηλατικούς γύρους, παιχνίδια στους δρόμους, θέατρο σκιών και αναβίωση εθίμων. Στο φετινό καρναβάλι θα κατασκευαστεί η μεγαλύτερη αποκριάτικη μάσκα στον κόσμο, ώστε να καταχωριστεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Αναζητήστε «το κάψιμο του Τζάρου», έθιμο της Ανατολικής Θράκης, που αναβιώνει κάθε χρόνο στο συνοικισμό Σαμακώβ της Ξάνθης, κοντά στον ποταμό Κόσυνθο. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση «ο Τζάρος» ή «η Τζάρους» ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε ένα σωρό από πουρνάρια. Η ονομασία «Τζάρος» προήλθε από τον ήχο που προκαλούσε η καύση του θάμνου «τζ, τζ, τζ..». Την Κυριακή της Τυρινής, καίγεται στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Μετά την ολοκλήρωση του εθίμου ακολουθεί φαντασμαγορικό θέαμα με πυροτεχνήματα.

Παρακολουθείστε την Παρέλαση Λαογραφίας, όπου οι χορευτικές ομάδες των Λαογραφικών Συλλόγων της πόλης καθώς και τα φιλοξενούμενα χορευτικά απ’ όλη την Ελλάδα ξεκινούν από διαφορετικές γειτονιές, χορεύοντας και τραγουδώντας. Αφεθείτε στη μαγεία της Βραδινής Καρναβαλικής Παρέλασης, κατά την οποία όλα τα πληρώματα που θα πάρουν μέρος στη Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση της Κυριακής παρελαύνουν χορεύοντας σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς. Η παρέλαση καταλήγει στην Κεντρική Πλατεία όπου το γλέντι συνεχίζεται με ένα ξέφρενο πάρτι.

Κορυφαία στιγμή των αποκριάτικων εκδηλώσεων είναι η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλασητο απόγευμα της τελευταίας ημέρας. Άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν το Βασιλιά Καρνάβαλο. Το αποκριάτικο ξεφάντωμα λήγει αργά το βράδυ στις όχθες του ποταμού Κόσυνθου με την αναβίωση του κάψιμου του Βασιλιά του Καρναβαλιού.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή