Τουριστικές διαδρομές στο Νομό Τρικάλων

Τουριστικές διαδρομές στο Νομό Τρικάλων

Η περιοχή του νομού Τρικάλων είναι από μόνη της ένα μνημείο φύσης, ιστορίας και μπορεί να χαρακτηρισθεί μία από τις πιο ανεπτυγμένες πολιτιστικά - πολιτισμικά και τουριστικά περιοχές. Γιατί με την παρουσία ενός παγκοσμίου φαινομένου, αυτό των Μετεώρων, με πολλές φυσικές ομορφιές τόσο στον ορεινό όγκο όσο και στην πεδινή ζώνη. Ο επισκέπτης θα γνωρίσει ζωντανά και τον τόπο την ιστορία και τον πολιτισμό. Για να γνωρίσει ο επισκέπτης το πολιτιστικό πλούτο του νομού προτείνουμε 9 τουριστικές διαδρομές.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1

Τα μνημεία της Καλαμπάκας ήδη συνδέονται με τα Μετέωρα, με τα οποία μπορούν να συνδεθούν τα μνημεία της περιοχής του Δήμου Χασίων: Οι μοναδικής τέχνης ναοί της Ασπροκκλησιάς το ασκηταριό Γάβρου, εφάμιλλο αυτών των Μετεώρων, τον Αγ. Γεώργιο Οξύνειας, την Ι. Μ. Σταγιάδων. Ερείπια της αρχαίας πόλης και του κάστρου της συναντά κανείς στον συνοικισμό Ξηρόκαμπος. Η διαδρομή αυτή διαθέτει και φυσικό περιβάλλον αφού δεξιά κι αριστερά των που τα συνδέει η περιοχή είναι πυκνόφυτη από πλατάνια και άγρια βλάστηση, όπως και πέτρινα γεφύρια (γνωστό και αρκετά ενδιαφέρον το γεφύρι του Ψύρρα στα όρια Ψηλώματος και Ασπροκκλησιάς. Δείγμα του οικοτουρισμού έδωσε ο γυναικείος συνεταιρισμός Ασπροκκλησιάς με τα εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα που παράγει.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2

Με αφετηρία την Καλαμπάκα οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν την περιοχή Ασπροποτάμου περνώντας από την Καστανιά, τον Αμάραντο και την Κρανιά, θαυμάζοντας τα μνημεία, (τον μοναδικό στον βαλκανικό χώρο από αρχιτεκτονικής άποψης ναό του Τιμίου Σταυρού στον οικισμό των Δολιανών, τα πέτρινα γεφύρια που στεφανώνουν τον Ασπροπόταμο και άλλοτε αποτελούσαν το μοναδικό πέρασμα από τη Θεσσαλία για τη γειτονική ΄Ηπειρο νερομύλους, (νερόμυλος Αμαράντου κ.λ.π) πέτρινες βρύσες και ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον όπου εναλλάσσονται τα έλατα με την ροή του Ασπροποτάμου ή άλλως Αχελώου. Η περιοχή προσφέρεται και για περιηγητικό τουρισμό (ορειβασία στα άβατα μονοπάτια της Πίνδου, όπως αυτή από το Χαλίκι, να περάσει την ψηλή βουνοκορφή Περιστέρι ή Λάκμος και να φθάσει στο Μέτσοβο ή να κατέβει στα χωριά Συράκο και Καλαρρύτες , ποδηλατοδρομία δίπλα στον Ασπροπόταμο και στα νερά του διάφορα ποτάμια σπορ,κανό καγιάκ κ.λ.π).

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3

Με την ίδια αφετηρία και μέσα από τον Δήμο Κλεινοβού οδηγείται κανείς στα Περτουλιώτικα λιβάδια, περνώντας απότους μηλοτόπους της περιοχής των Αμπελίων, τα μνημεία του Κλεινού ή Κλεινοβού ( Ι. Ν. Αγ.Αποστόλων, Ι. Μ. Χρυσίνου όπου τα πολλά μικρά ρυάκια προσφέρουν ιαματικά νερά και για μικρές μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ με την είσοδο στον οικισμό απέναντί του αντικρύζει κανείς τις ψηλές κορφές της Τριγγίας.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4

Η Πύλη, δίνει τη δυνατότητα να παραμείνει ο επισκέπτης αρκετά και να απολαύσει μνημεία όπως ο ναός της Πόρτα - Παναγιάς με στοιχεία από την κλασσική εποχή και τη μοναδικότητα στον Ελλαδικό χώρο των ψηφιδωτών εικόνων , την μονότοξη πέτρινη γέφυρα του Πορταϊκού, τη δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα στη Δ.Θεσσαλία και τέλος την Μονή Αγ. Βησσαρίωνος στα ριζά του Κόζιακα απ΄όπου ατενίζει όλον τον Θεσσαλικό κάμπο. Από την γέφυρα μπορεί κανείς να ακολουθήσει μέρος του φυσικού διεθνούς μονοπατιού Ε4 που διακλαδώνεται κατά μήκος του Κόζιακα, ενώ οι πολλές γέφυρες προσφέρουν στοιχεία για να γνωρίσουμε την εξέλιξη γενικά της γεφυροποιϊας. Πριν φθάσει κανείς στην Πύλη, περνά από το Δήμο Γόμφων που οφείλει το όνομά του στους αρχαίους Γόμφους, όνομα συνδεδεμένο με την κλασσική και ρωμαϊκή εποχή(ο Ιούλιος Καίσαρας άφησε σ' αυτήν την περιοχή τα ίχνη του). Εδώ η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως συνεχώς μοναδικά ευρήματα. Με την διάνοιξη της οδού Πύλης- Καλαμπάκας η Πύλη συνδεεται και με τους Δήμους Πιαλείας και Κόζιακα και ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στο χώρο της αρχαίας Πιαλείας, όπου η παράδοση αναφέρει ότι ο θεός Ασκληπιός μάζευε τα βότανά του, και να γνωρίσει το λαογραφικό μουσείο του ομόνυμου χωριού. Στις παρυφές του Κόζιακα στον οικισμό Γοργογυρίου ο οικοτουρισμός εκπροσωπείται από πολλά στοιχεία με τα παραδοσιακά μαϊντάνια, σήμερα σύγχρονα ταπητοκαθαριστήρια. Τέλος η περιοχή αυτή είναι ο ενδιάμεσος σταθμός για μια άλλη γνωστή τουριστική περιοχή, αυτήν της λίμνης Πλαστήρα. Περνώντας την Ελάτη και το Περτούλι στο Νεραϊδοχώρι θα επισκεφθεί μνημεία όπως η Αγ. Παρασκευή, στη Δέση την Αγ. Τριάδα και καταλήγει στο Γαρδίκι ενώ περνώντας τη γέφυρα Αλεξίου προσεγγίζει την περιοχή της ΄Αρτας. Στο Δήμο Αιθίκων η φύση “έχει” τις υπερβολές της: τα γνωστά πλέον πλέον Περτουλιώτικα λιβάδια όπου ο επισκέπυης γνωρίζει τη φύση με μια μοναδική εμπειρία με το να διασχίσει την περιοχή με άλογο ή με ποδήλατο, φυσικά μονοπάτια προς την Μαρόσα, την Κακαρδίτσα (βουνοκορφές της Πίνδου) με βαθιά φαράγγια και ρυάκια με καταπράσινα λιβάδια που προσφέρονται άπληστα για πολαπλές χρήσεις: δημιουργία διαφημιστικών σποτς, υπαίθρια κατασκήνωση κ.λ.π.

Ο Δήμος Πινδαίων και η Διευρυμένη Κοινότητα ΝεράΙδας έχουν συνδεθεί το Φράγμα της Μεσοχώρας, και τα τούνελ που έχουν διανοιγεί για την καλύτερη προσπέλαση της οδού Τρικάλων- Άρτης. Ο επισκέπτης αποζημιώνεται παρακολουθώντας τη ροή των καθάριων νερών του Αχελώου και βέβαια πάνω στη γέφυρα της Μεσοχώρας διαπιστώνει την εξέλιξή της μέσα στους αιώνες. Πάνω στην μονότοξη κατασκευή με τα πολλά ανακουφιστικά τόξα, τύπο που συναντάμε και στη γειτονική ΄Ηπειρο έχει κατασκευασθεί στις αρχές του αιώνα γέφυρα Μπέλευ για την καλύτερη εξυπηρέτηση. Τέλος η ιστορική κοινότητα Μυροφύλλου έχει συνδεθεί τελευταία με την μοίρα της ιστορικής μονή Αγ. Γεωργίου, καθώς η εκτροπή του Αχελώου που θα ποτίσει την πεδινή Θεσσαλία μπορούσε να την παρασύρει στην πορεία της, αλλά οι περιβαλλοντικές εναλλαγές τη διέσωσαν. Η διαδρομή στην Κοινότητα και στη μονή αρκετά δύσκολη αλλά η επίσκεψη στη μονή ανταμείβει τον επισκέπτη με τα αξιόλογα κειμήλια και μια πανοραμική θέα του Αχελώου. Η διαδρομή βέβαια θα γίνει άνετη και απλή με την κατασκευή της σήρραγος στην “Γκρόπα” και την διάνοιξη της Εθνικής οδού Τρικάλων -΄Αρτης.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5

Ο Δήμος Τρικκαίων, βασιζόμενος στο αρχαίο όνομα Τρίκκη, στο βυζαντινό Τρίκαλα έχει να παρουσιάσει αρχαιότητες όπως αυτές τους συγκροτήματος του Ασκλπηπιείου, στο κέντρο της πόλης. Με την επίσκεψη αυτή μπορεί να συνδυάσει και μια γραφική περιήγηση μέσα στα στενά καλντερίμια του παραδοσιακού οικισμού “Βαρούσι” που στ α χρόνια της Τουρκοκρατίας πρόβαλε αντίσταση δημιουργώντας έναν τοπικό πολιτισμό με τους πολλούς ναούς που χρονολογούνται από τον 16ο- 17ο αι. και τα δίπατα πέτρινα αρχοντικά με τα έντονα χρώματά τους. Ανηφορίζοντας προς το λόφο “Κάστρο” θα εκπλαγεί με την αρχιτεκτονική του Φρουρίου που θα συναντήσει και του οποίου οι ρίζες ξεκινούν με την ίδρυση ακροπόλεως στην κλασσική εποχή και με την ”εκ βάθρων ανακαίνιση” στα χρόνια του Ιουστινιανού. Εδώ ο περιηγητικός τουρισμός μπορεί κάλλιστα να συνδυασθεί και με το φυσικό περιβάλλον αφού η διαδρομή χάνεται μέσα σε πανύψηλα δένδρα του μικρού άλσους που το περιβάλλει και το φυσικό περιβάλλον λειτουργεί ως μανδύας σ΄όλα τα παραπάνω. Η επίσκεψη στην πόλη μπορεί να ολοκληρωθεί με αυτήν στο μοναδικό για την λεκάνη της Μεσογείου και τη βαλκανική χερσόνησο Κουρσούμ Τζαμί που κτίζεται στον 16ο αι. από τον ελληνικής καταγωγής και περίφημο για την εποχήτου αρχιτέκτονα Σινάν πασά όπου η σπάνια αρχιτεκτονική και ακουστική του συνδυάζεται απόλυτα με την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Τέλος και ξεκινώντας την πορεία προς την Πύλη, κέντρο του παραπάνω δικτύου σταθμό αποτελεί το πάρκο του Ματσόπουλου, που αποτελεί και πνεύμονα πρασίνου καταλαμβάνει 100στρεμ., από τα σπάνια δείγματα προβιομηχανικής τεχνολογίας, όπου σήμερα φιλοξενεί τμήματα ζωγραφικής για μικρά παιδιά, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει και μια σπάνια έκθεση μουσικών οργάνων αφού η πόλη των Τρικάλων έχει συνδεθεί με φημισμένους καλλιτέχνες όπως τον βάρδο της λαΪκής μουσικής Τσιτσάνη προς τιμή του οπίου κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις, τους Απόστολο Καλδάρα, Κώστα Βίρβο, τον Δημ. Μητροπάνο, γνωστές χορωδίες κ.λ.π. ενώ έχει δώσει δείγματα και στην λογοτεχνία και ποίηση όπως ο Νίκος Παπας, Παναγιώτης Χατζηγάκης, ο γλύτης Μενέλας Καταφυγιώτης, ο ζωγράφος Νίκος Καράς οι γυναίκες πεζογράφοι Μαρούλα Κλιάφα και Τούλα Τίγκα και τόσοι άλλοι. Η επίσκεψη στη πόλη μπορεί να αρχίζει με μνημεία και αρχαιότητες μπορεί όμως να συνεχισθεί με επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο, στη Δωροθέα Σχολή, κ.λ.π., στην λαϊκή αγορά και να τελειώσει το βράδυ με ξεκούραση στον κεντρικό δρόμο και γνωστό στέκι την οδό Ασκληπιού.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 6

Με βάση την πόλη των Τρικάλων κατευθυνόμαστε αυτό προς το Δήμο Παραληθαίων και Δήμο Πλαιοκάστρου, με το κάστρο κοντά στην Αγριελιά, με τις πολλές μικρές τοξωτές γλέφυρες που συναντά στη διαδρομή, με την μονή Κορμπόβου όπου η επίσκεψη συνδυάζεται και με μια περιβαλλοντική περιήγηση στον κάμπο της Θεσσαλίας και τέλος στον Παλιόπυργο να δει τον ΄Αγιο Αχίλλειο ένα ναό που παλιά αποτελούσε τη γνωστή Μονή Ζαβλαντίων, που σε έγγραφα αναφέρεται από 1336 ή το κάστρο της Κοκόνας σε ένα μικρό ύψωμα που χρονολογείται από τα κλασσικά χρόνια. Η διαδρομή αυτή που αρχίζει από τον Παλαιόπυργο και καταλήγει στην Αγριελιά θυμίζει μια μίνι αεροπορική περιήγηση λόγω της εναλλαγής υψωμάτων. Στο Δήμο Παραληθαίων και στον Πλάτανο η αρχαιολογική περοχή “Οβριάσα” δίνει δείγματα από τους κλασσικούς χρόνους έως και τα βυζαντινά χρόνια και μπορεί να συνδυασθεί με μια περιήγηση στο κάστρο του Ελληνοκάστρου, στον Πλάτανο που είναι από τα σημαντικώτερα καπνοχώρια της περιοχής. Τελευταία έχει θεσπισθεί από το Δήμο να εορτάζεται και η γιορτή του αγρότη ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και μουσείο με εργαλεία και μηχανήματα παλιότερων εποχών, ενώ θα συναντήσουμε και αρκετά βυζαντινά μνημεία στα διάφορα δημοτικά διαμερίσματα (Αρδάνι, Σπαθάδες, Νέα Ζωή).

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 7

Ο Δήμος Βασιλικής και ο Δήμος Φαλώρειας είναι από τους πιο πορονομιούχους τουλάχιστον οδικώς αφού βρίσκονται πάνω στη διαδρομή της εθνικής οδού Θεσ/νίκης-Ιωαννίνων και Γρεβενών. Η Βασιλική, χωριό που αγάπησε η Κυρα βασιλική του Αλή Πασά με την μορφή της σε λιθανάγλυφο στο ναό του Αγ. Νικολάου μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα κεφαλοχώρια του νομού, ενώ σε μικρη απόσταση και στο συνοικισμό των Αγ. Θεοδώρων δεσπόζει ο προάγγελος των Μετεώρων τη Μονη Αγ. Θεοδώρων. Βασικό και απαραίτητο στοιχείο της διαδρομής το Σπήλαιο της Θεόπετρας όπου οι ανασκαφικές έρευνες φέρνουν συνεχώς στο φως σπάνια και μοναδικά ευρήματα από την παλαιολιθική και νεολιθική εποχή, μοναδικά για την έρευνα της προϊστορίας όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο αλλά και στον βαλκανικό. Μετά τον Δήμο της Βασιλικής ο Δήμος Τυμφαίων δεσπόζει στην οροσειρά Χασίων (παλιά ονομασία Λύγκος)- Αντιχασίων, που αποτελεί το φυσικό όριο της Θεσσαλίας με την Μακεδονία που αρχίζουν με το βουνό Κράτσοβο το ταυτίζεται με το αρχαίο Ποίον, ενώ η αρχαία πόλη Τύμφη δεν έχει εντοπισθεί ακόμη αλλά στο όνομα αυτής οφείλει το όνομά του ο Δήμος ενώ ο ΄Ομηρος αναφέρει ότι οι ορεινοί Τυμφαίοι διακρίθηκαν στα στρατεύματα του Μεγ. Αλεξάνδρου. Τα μνημεία του Μαυρελίου και του Φλαμπουρεσίου, όπως και το κάστρο Κατσαούνη κοντά στα ερείπια του παλιού οικισμού “Παλιά Σκοτίνα” νότια του Γερακαρίου είναι στοιχεία που συνδυασμένα με το άγριο τοπίο μπορούν να προσφέρουν μια διαδρομή για όσους αγαπούν να περιπατούν ανάμεσα σε δένδρα και άγονο τοπίο. Τέλος ο Δήμος Φαλώρειας που οφείλει το όνομά του στην αρχαία Φαλώρεια με πλούσια δράση στα ρωμαϊκά χρόνια. Με την ανάπτυξη του Σπηλαίου των Ανταλλαξίμων και με τη γνωστή Μονή Βυτουμά προσφέρει μια άλλη γοητευτική διαδρομή αλλά και τόπο καταφυγίου κυνηγών αφού παρουσιάζει στον γειτονικό Κόζιακα πολλά θηράματα.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή