Ξεκούραση στην ορεινή Αρκαδία

Ξεκούραση στην ορεινή Αρκαδία

Στην Αρκαδία διακλαδίζονται οι δύο οροσειρές, του Μαινάλου και του Πάρνωνα. Στις πλαγιές τους είναι ακροβολισμένα τα μαγευτικά Χωριουδάκια της Αρκαδίας -πολύχρωμες πινελιές σε καταπράσινο καμβά- και τα «άγια» Αρκαδικά Μοναστήρια, ανεκτίμητοι θησαυροί απ' το βάθος των αιώνων. Στο κέντρο της, και στο χαρακτηριστικό οροπέδιο Μαντινείας, δεσπόζει π Ιστορική Τριπολιτσά των 35.000 κατοίκων, σήμερα. Τα δύο ποτάμια, ο Αλφειός και ο Λούσιος, κυλούν ήρεμα τα νερά τους, κάτω από πετρόκτιστα γεφύρια και κατά μήκος «φιορδικών» πολύχρωμων όχθεων!

Ο Ορεινός Όγκος του Μαινάλου και του Πάρνωνα τα τελευταία χρόνια, όλο και ανακαλύπτονται περισσότερο και για το λόγο αυτό, ο Τουρισμός στην Αρκαδική γη, ανεβαίνει αλματωδώς! Ο Καρδαράς, το Λεβίδι, η Βυτίνα, τα Λαγκάδια, η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, το Ελληνικό, η Καρύταινα, τα Δολιανά, η Τσακωνιά, η Καστάνιτσα, ο Κοσμάς, το Άστρος είναι Κεφαλοχώρια που δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο. Έχουν δημιουργηθεί μικρά ξενοδοχεία -μοτέλ-, μ' όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, που καλύπτουν τις ανάγκες των Επισκεπτών. Το Δασικό Χωριό των Δολιανών -κι αυτό που γίνεται στο Λάδωνα- επιτρέπει να ζήσει ο κάτοικος των μεγαλουπόλεων λίγες μέρες κοντά στη φύση. Η Τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα, ο Αλφειός και το Φαράγγι του Λούσιου προσελκύουν χιλιάδες Επισκέπτες! Το σπορ του Κυνηγιού που, τα τελευταία χρόνια, έχει ποικιλθεί με το Αγριογούρουνο, κι αυτό του Καγιάκ, μαγνητίζουν τους ενδιαφερόμενους από όλη την Ελλάδα! Αλλά και οι λάτρεις της πεζοπορίας μέσα από τα χαραγμένα Αρκαδικά μονοπάτια και το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, βρίσκουν την ευκαιρία ν' απολαύσουν την Αρκαδική φύση και τ' αξιοθέατα.

Το Μαίναλο στο βορρά και ο Πάρνωνας στο νότο, με 2000 μ. περίπου υψόμετρο, βρίθουν από έλατα. Ο Ολύγυρτος, το Τραχύ, το Λύρκειο, το Αρτεμίσιο, ο Κτενιάς, ο Σαϊτάς, το Λύκαιο αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Αρκαδίας. Στα ξέφωτά τους απολαμβάνεις πολύχρωμα χαλιά από λογής -λογής αγριολούλουδα. Γύρω σαν ισοκράτημα, συντροφεύει ο βόμβος των εντόμων και το τιτίβισμα των μικρών πουλιών, όταν το βράδυ σταματάει, συνεχίζει το γλυκόλαλο αηδόνι που νυχτοβασιλεύει. Ανάμεσα στις οροσειρές ακούγεται ο ήχος των κρυστάλλινων νερών από τα ξακουστά ποτάμια της. Ο μικρός Ερύμανθος, ο μυθικός Λούσιος, ο γαλήνιος Λάδωνας και ο περήφανος Αλφειός. Πανέμορφες είναι οι τρείς λίμνες που κοσμούν την Αρκαδία: η λίμνη Τάκα, η λίμνη του Λάδωνα και ο υδροβιότοπος του Μουστού. Εξίσου γραφικές είναι και οι μικρές πεζούλες που προαναγγέλλουν τους μικρούς κάμπους. Σπαρμένοι με πάμπολλα ζαρζαβατικά και οπωροφόρα δέντρα αλλά κι ελιές, καρυδιές, καστανιές ... αυτοί οι μικρόκαμποι διακόπτονται από φιδίσιους δρόμους, αλλού ανηφορικούς κι αλλού κατηφορικούς, ενώ τα δεκάδες χωριουδάκια, πότε σκαρφαλωμένα στις ήρεμες πλαγιές και πότε ξαπλωμένα στο γρασίδι των μικρών πεδιάδων, συμπληρώνουν το Αρκαδικό τοπίο, την καταπράσινη Αρκαδική φύση.

Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Αρκαδίας σε συνδυασμό με τα πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία της και τις παραδόσεις της είναι στοιχεία που αποτελούν ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Δυνατότητες περιπατητικών -trekking- διαδρομών, μονοπάτια, σε συνδυασμό με την επίσκεψη ιδιαίτερων φυσικών τοπίων και ιστορικών ή άλλων αξιοθέατων. Δραστηριότητες όπως rafting στο Λούσιο και τον Αλφειό, ποδηλασία στα ορεινά μονοπάτια του Μαινάλου και του Πάρνωνα, ιππασία, εκδρομές με 4Χ4 οχήματα στη Λίμνη του Λάδωνα, αναρρίχηση, πεζοπορία στα ελατοσκέπαστα βουνά αλλά και θαλάσσιες εκδρομές. Επίσκεψη σε οικολογικού ενδιαφέροντος σημεία, υδροβιότοποι, χώροι προστατευόμενης πανίδας για παρατήρηση, τοποθεσίες πλούσιας χλωρίδας.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή