Τυρναβίτικο Καρναβάλι

Τυρναβίτικο Καρναβάλι

Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι είναι ένα έθιμο με απροσπέλαστες ρίζες στο χρόνο. Έχει μια ιστορία τουλάχιστον 100 ετών. Στην μακρόχρονη πορεία του, το Τυρναβίτικο Καρναβάλι γνώρισε αλλεπάλληλες επιθέσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που θεωρούσαν ότι έβλαπτε τα χρηστά ήθη και έθιμα της εποχής. Όμως, οι απαγορεύσεις των εκδηλώσεων δεν πτοούσαν τους Τυρναβίτες, που το γιόρταζαν ακόμα και κρυφά, αφού γι’ αυτούς αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής τους παράδοσης. Μετά τον πόλεμο, στα τέλη της δεκαετίας του ’50, στο Τυρναβίτικο Καρναβάλι ενσωματώθηκε ένα νέο στοιχείο, τα πεζοπόρα τμήματα καρναβαλιστών. Έρχεται, όμως, η δικτατορία και το απαγορεύει για ακόμα μια φορά. Το Καρναβάλι του Τυρνάβου ξαναβρήκε το δρόμο του από το 1980 και μετά.

Τα τελευταία χρόνια, το Τυρναβίτικο Καρναβάλι θεωρείται το μεγαλύτερο και καλύτερο Καρναβάλι της Κεντρικής Ελλάδας και αποτελεί εκδήλωση Πανελλήνιας Εμβέλειας. Με την έναρξη του Τριωδίου ξεκινούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, που διαρκούν περίπου ένα μήνα.

Με την έναρξη του Τριωδίου, και για έναν ολόκληρο μήνα, η πόλη γιορτάζει μέσα από πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις: θεατρικές βραδιές, μασκέ πάρτι και συναυλίες πλημμυρίζουν τους δρόμους της με μουσική και χορό. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με τη Μεγάλη Παρέλαση των αρμάτων που προσδίδουν την ξεχωριστή λάμψη του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού. Στη δημιουργία αυτών αποτυπώνεται η κατασκευαστική δεινότητα των τεχνιτών και βρίσκει διέξοδο η φαντασία και η έμπνευση των κατοίκων της πόλης. Την ψυχή, όμως, του καρναβαλιού αποτελούν οι χιλιάδες καρναβαλιστές: μασκαρεμένοι με πρωτότυπες, ευφάνταστες στολές κατακλύζουν τους δρόμους της πόλης, χορεύουν, διασκεδάζουν και ξεφαντώνουν μέχρι το πρωί στους ρυθμούς της Αποκριάς.

Την ψυχή, όμως, του Καρναβαλιού αποτελούν οι χιλιάδες καρναβαλιστές, που μασκαρεμένοι με πρωτότυπες στολές διαφόρων χρωμάτων, κατακλύζουν τους δρόμους της πόλης, χορεύουν, διασκεδάζουν και ξεφαντώνουν μέχρι το πρωί στους ρυθμούς της Αποκριάς, κάτω από τον γεμάτο φως και χρώμα Τυρναβίτικο ουρανό!

Έχοντας απολαύσει κάθε στιγμή από μια τόσο μεγάλη και ανοιχτή για όλους γιορτή, προετοιμαστείτε για το μεγάλο γλέντι της Κυριακής. Ο βασιλιάς καρνάβαλος θα εμφανιστεί και η μεγαλοπρεπής συνοδεία του θα τον ακολουθήσει. Επιλέξτε σε ποια ομάδα θα συμμετάσχετε και ξεφαντώστε με την ψυχή σας! Όμως, μην ξοδέψετε από τώρα όλη την ενέργειά σας. Μια διαφορετική Καθαρά Δευτέρα θα σας περιμένει: το Μπουρανί, μια μοναδική αναβίωση ενός αρχαίου διονυσιακού τελετουργικού, θα σας μυήσει στη μαγεία του θεού Διόνυσου μέσα από «ιδιαίτερα» πειράγματα και άφθονο, δωρεάν τσίπουρο!

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή