Ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της ηρεμίας ο νομός Καρδίτσας

Ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της ηρεμίας ο νομός Καρδίτσας

Τόπος με αντιθέσεις και απαράμιλλη ομορφιά, παντρεύει στα όριά του τον ορεινό όγκο των Αγράφων στα δυτικά και τον θεσσαλικό κάμπο στα ανατολικά. Ο επισκέπτης στην Καρδίτσα έχει τη δυνατότητα να την ανακαλύψει επιλέγοντας ανάμεσα σε πολλές εναλλακτικές προτάσεις, ανάλογα με το προσωπικό του γούστο και στυλ. Αν είστε λάτρεις της ηρεμίας του βουνού τότε η λίμνη Ν. Πλαστήρα με τα καταπράσινα βουνά να χαϊδεύουν τις όχθες της είναι ο ιδανικός προορισμός. Μαγευτικά τοπία που διαφοροποιούνται, σε κάθε στροφή, σε κάθε κοίταγμα, σαγηνεύουν τον επισκέπτη. Η περιοχή δίνει τη δυνατότητα και για εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες όπως ορειβασία, πεζοπορία, ποδήλατο βουνού κ.ά.

Αν πάλι τα ταξίδια για σας σημαίνουν περιπέτεια τότε ο ορεινός όγκος της Αργιθέας με τον Αχελώο θα σας ανταμείψει με την άγρια ομορφιά του μέσα από την αρμονία του βουνού και της πέτρας. Περιοχή των αρχαίων Αθαμάνων, αποτελούσε για πολλούς αιώνες μια κλειστή κοινωνία, η οποία ανάπτυξε σημαντικά και μοναδικά πολιτιστικά στοιχεία.

Η ευρύτερη περιοχή του Σμοκόβου χαρακτηρίζεται από τις εξαιρετικές ιαματικές πηγές που επισκέπτονται χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο αλλά και από την «βασίλισσα των Αγράφων», την Ρεντίνα, με το ιδιαίτερο χρώμα της. Η περιοχή θα σας ανταμείψει πλουσιοπάροχα με την πλούσια βλάστηση της, με δάση από κέδρους, καστανιές, βελανιδιές και έλατα στις ψηλότερες περιοχές.

Αν η ιστορία σας συναρπάζει, το βυζαντινό κάστρο του Φαναρίου, που αγναντεύει τον κάμπο από την άκρη της οροσειράς των Αγράφων, θα σας μεταφέρει πίσω στο χρόνο. Περιηγηθείτε στις όμορφες, παραδοσιακές, ημιορεινές, κοινότητες της περιοχής και ανακαλύψτε τη σπηλιά όπου είδε το πρώτο φως ο ήρωας της επανάστασης Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Στον κάμπο, ζήστε μαζί με τον ντόπιο πληθυσμό (Καραγκούνηδες) ήθη και έθιμα της περιοχής που ξυπνούν μνήμες περασμένων εποχών κι αγγίζουν το αρχέγονο.

Η πόλη της Καρδίτσας αποτελεί αφετηρία και τερματισμό σε κάθε σας εξόρμηση. Ανακαλύψτε τους μεγάλους Καρδιτσιώτες ζωγράφους στην πινακοθήκη και επισκεφτείτε το κτίριο της δημοτικής Αγοράς. Απολαύστε το ντόπιο τσίπουρο στα πολυάριθμα τσιπουράδικα της πόλης Ο καφές κάτω από τη σκιά των δένδρων του Παυσίλυπου είναι μια απολαυστική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.

Ο Νομός

Νομός Καρδίτσας, ο νομός των τριών λιμνών (Ν. Πλαστήρα, Σμοκόβου και Στεφανιάδας) που συνδυάζει αρμονικά το υγρό στοιχείο με τη γαλήνια ομορφιά του θεσσαλικού κάμπου και τα μαγευτικά τοπία των Αγράφων.

Η πρωτεύουσα, η Καρδίτσα, απέχει 290 χλμ. από την Αθήνα, 215 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, 56 χλμ. από τη Λάρισα και 25 χλμ. από τα Τρίκαλα. Είναι μια σύγχρονη πόλη με μεγάλες πλατείες, με το πάρκο "Παυσίλυπον", με ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και με αξιόλογες πολιτιστικές υποδομές.

25 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας, στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, σε υψόμετρο περίπου 800μ., βρίσκεται η πανέμορφη λίμνη Ν. Πλαστήρα, πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Η διαδρομή περιμετρικά της (60 χλμ. περίπου) είναι θαυμάσια όλες τις εποχές του έτους, ενώ μοναδικές είναι και οι εναλλαγές του τοπίου. Στα πανέμορφα χωριά γύρω από τη λίμνη υπάρχουν αξιόλογες τουριστικές υποδομές, ενώ εντυπωσιακό είναι και το Φράγμα Ταυρωπού.

Το ΒΔ τμήμα του νομού καταλαμβάνει η περιοχή του Μουζακίου, της Αργιθέας και του Αχελώου. Η περιοχή της Αργιθέας καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του ορεινού όγκου του νομού. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι τα ψηλά βουνά, η πλούσια βλάστηση, τα απέραντα αλπικά λιβάδια, τα άφθονα νερά, τα διάσπαρτα θρησκευτικά μνημεία και τα περίτεχνα πέτρινα γεφύρια.
Πανέμορφο και «ιαματικό» είναι το ΝΑ τμήμα του νομού, το οποίο περιλαμβάνει αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους και το απέραντο οικολογικό πάρκο που διαμορφώνεται από τον Ταυρωπό και τους παραποτάμους του. Η περιοχή Σμοκόβου, ειδικότερα, είναι πλούσια σε ιαματικές πηγές, από τις οποίες σημαντικότερες είναι αυτές των Λουτρών Σμοκόβου, ενώ αξιόλογα είναι και τα Λουτρά Καϊτσας – Δρανίστας.

Στο πλούσιο αυτό «ιαματικό περιβάλλον» προστέθηκε πρόσφατα και η λίμνη Σμοκόβου. Η κατασκευή της άλλαξε ολοκληρωτικά το τοπίο της περιοχής, ενώ η δημιουργία σύγχρονων υποδομών περιμετρικά της έχει συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξή της. Στις λίμνες Ν. Πλαστήρα και Σμοκόβου πραγματοποιείται στη διάρκεια του καλοκαιριού το γνωστό πλέον και ευρέως καθιερωμένο «Φεστιβάλ Λιμνών».

Μεγάλος ο αριθμός και η ποικιλία των αξιοθέατων τόσο μέσα στην πόλη της Καρδίτσας όσο και σε όλη την έκταση του νομού: διάφορα Μουσεία και Συλλογές, επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι, αξιόλογα Βυζαντινά & Μεταβυζαντινά μοναστήρια, πέτρινα γεφύρια, παραδοσιακοί οικισμοί, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικό Δάσος Μπελοκομύτη, Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου, αισθητικό δάσος Μαυρομματίου, σπήλαιιο Γ. Καραϊσκάκη, ορειβατικό καταφύγιο «Καραμανώλη», Δασικό χωριό «Δρυάδες», οικολογικά μονοπάτια κ.ά.. Η περιοχή προσφέρεται για πλήθος εναλλακτικών δραστηριοτήτων μέσα στη φύση: ιππασία, ποδηλασία, τοξοβολία και άλλα σπορ στα νερά της λίμνης Ν. Πλαστήρα, canyoning και πεδία αναρρίχησης στο Μέγα Ρέμα (κοντά στο Μουζάκι) αλλά και πίστες αιωροπτεριστών στον Ελληνόπυργο και την Πορτή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τον επισκέπτη και τα παραδοσιακά πανηγύρια που πραγματοποιούνται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες σε διάφορα χωριά.

Η Καρδίτσα

Είναι χτισμένη κοντά σε παραπόταμο του Πηνειού, σε τοποθεσία ιδανική για την εμπορική επικοινωνία μεταξύ της πεδινής και της ορεινής περιοχής του νομού (32.000 κάτοικοι). Η ιστορία της, ως οικισμός, αριθμεί γύρω στους τέσσερις αιώνες. Με μεγάλες πλατείες και ένα τεράστιο πάρκο, με όμορφους πεζόδρομους αλλά και ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων, η Καρδίτσα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να περιηγηθούν στην πόλη πεζοί ή με ποδήλατο και να απολαύσουν τις ομορφιές της. Η ανάπτυξή της άρχισε μετά την απελευθέρωσή της (1881). Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Καρδίτσα έγινε η πρώτη ελεύθερη πόλη της Ευρώπης μετά την αποχώρηση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1943. Η οριστική απελευθέρωσή της -και από τα γερμανικά στρατεύματα- έγινε τον Σεπτέμβριο του 1944. Απέχει 290χλμ. από την Αθήνα και 215χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Περίπατος στην πόλη

- Στο μεγάλο καταπράσινο πάρκο «Παυσίλυπο».
- Στο Μέγαρο «Άρνη» (1921), στο οποίο σήμερα στεγάζεται ένα εξαίρετο ξενοδοχείο.
- Στον παλιό κινηματογράφο «Παλλάς», χτισμένος στα τέλη του 19ου αι. (σημερινή Τράπεζα Πίστεως).
- Στη Δημοτική Αγορά, το σημαντικότερο αρχιτεκτόνημα της πόλης (1925-1930).
- Στην πλατεία Νικόλαου Πλαστήρα, με το άγαλμα του στρατιωτικού και πολιτικού, ο οποίος γεννήθηκε στο Μορφοβούνι Καρδίτσας.
- Στο Αρχαιολογικό Μουσείο (στη συμβολή των οδών Λαχανά και Τζέλα), που περιλαμβάνει σημαντικά ευρήματα από όλο το νομό, τα οποία χρονολογούνται από την παλαιολιθική περίοδο ως την ύστερη αρχαιότητα.
- Στη Δημοτική Πινακοθήκη, με έργα σημαντικών ζωγράφων της ευρύτερης περιοχής.
- Στο Λαογραφικό Μουσείο Λάμπρου και Ναυσικάς Σακελλαρίου, με τα προσωπικά αντικείμενα του Ν. Πλαστήρα, αντικείμενα του ντόπιου λαογραφικού πλούτου και, ανάμεσά τους, τις περίφημες καραγκούνικες παραδοσιακές ενδυμασίες.

Κοντινές εξορμήσεις

- Στον αρχαιολογικό χώρο Καλλιθήρου, στο ομώνυμο χωριό (9χλμ. Ν. της Καρδίτσας).
- Στα Kανάλια (13χλμ. ΒΔ της Καρδίτσας), όπου συνυπάρχουν τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια με αυτά της νεότερης αρχιτεκτονικής. Είναι χτισμένα στην ανατολική πλευρά των Αγράφων, με θέα στη θεσσαλική πεδιάδα και πρωτοκατοικήθηκαν γύρω στο 1600. Τόπος καταγωγής του γνωστού λαογράφου Κίτσου Μακρή (1917-1989), ο οποίος συνέβαλε και στην ίδρυση του αξιόλογου Λαογραφικού Μουσείου. Τον Δεκαπενταύγουστο διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι, με παράλληλες πολιτιστικές και άλλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.
- Στο Φανάρι (16χλμ BΔ της Kαρδίτσας). Το μοναδικό καλοδιατηρημένο βυζαντινό φρούριο (13ου αι.) της Θεσσαλίας δεσπόζει πάνω από το χωριό με τα ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής σπίτια. Το Φανάρι αποτέλεσε επισκοπική έδρα για πέντε αιώνες. Στον τόπο του μαρτυρίου του Αγ. Σεραφείμ κτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός στη μνήμη του. Στο χωριό, το 1884, ιδρύθηκε το πρώτο τριτάξιο σχολείο μέσης εκπαίδευσης (σχολαρχείο). Μέχρι τη δεκαετία του ’60 λειτουργούσαν, επίσης, δεκάδες εργαστήρια αγγειοπλαστικής. Έξω από τον Πύργο Ιθώμης σώζονται τα ερείπια (κλασικής εποχής) της αρχαίας Ιθώμης.
- Στους Σοφάδες (17χλμ A. της Kαρδίτσας). Αγροτικό, διοικητικό και συγκοινωνιακό κέντρο στην καρδιά του εύφορου θεσσαλικού κάμπου. Την κωμόπολη διασχίζει ο ποταμός Σοφαδίτικος, τις όχθες του οποίου ενώνουν η παλιά και η καινούργια γέφυρα. Κοντά σώζονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης «Άρνη» - «Κιέριον». Στο χωριό Φίλια, 10χλμ. Ν., έχουν εντοπιστεί κατάλοιπα του Πανθεσσαλικού Ιερού της Ιτωνίας Αθηνάς, καθώς και μίας παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αι.
- Στον Αρχαϊκό Ναό του Απόλλωνα (2χλμ Δ. της Μητρόπολης). Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του νομού Καρδίτσας και, συγχρόνως, για τον καλύτερα διατηρημένο αρχαίο μνημειακό ναό σε όλη τη Θεσσαλία.
- Στη Μονή Κορώνας (18χλμ. ΝΔ της Καρδίτσας), κοντά στο χωριό Μοσχάτο. Ιδρύθηκε το 1123 επί Αυτοκράτορος Ιωάννου του Κομνηνού, ως Σταυροπηγιακή, Πατριαρχική και Βασιλική Μονή. Το καθολικό της μονής είναι αθωνικού ρυθμού και αγιογραφήθηκε από το Μοναχό Δανιήλ, μαθητή του Θεοφάνους του Κρητός, το 1587. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι έργο των αρχών του 1700.

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο: Στο Αρχαιολογικό Μουσείο (στη συμβολή των οδών Λαχανά και Τζέλα), που περιλαμβάνει σημαντικά ευρήματα από όλο το νομό, τα οποία χρονολογούνται από την παλαιολιθική περίοδο ως την ύστερη αρχαιότητα. Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Τηλ:2441025219.

Δημοτική πινακοθήκη: Στη Δημοτική Πινακοθήκη, με έργα σημαντικών ζωγράφων της ευρύτερης περιοχής. Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας ιδρύθηκε το 1993 και είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Η ίδρυσή της ήταν αποτέλεσμα δύο σημαντικών δωρεών προς το Δήμο Καρδίτσας: της Ελισάβετ Γιαννίκα το 1993 και της Στέλλας Γιολδάση ένα χρόνο μετά. Οι συλλογές αυτές αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα και διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα της πρώτης φάσης λειτουργίας της. Το χρέος ανάδειξής τους σηματοδότησε το ξεκίνημα της δράσης της θέτοντας παράλληλα τις βάσεις των αναζητήσεων και του προβληματισμού γύρω από τον μελλοντικό της προσανατολισμό. Τα πρώτα οκτώ χρόνια στεγάστηκε στον εκθεσιακό χώρο του "Λαογραφικού Μουσείου Λάμπρου και Ναυσικάς Σακελλαρίου".

Ιστορικό λαογραφικό μουσείο: Ιδρύθηκε το 1980 και είναι δωρεά των Λάμπρου & Ναυσικάς Σακελλαρίου. Εκεί βρίσκονται και εκτίθενται βιβλία λαογραφικού περιεχομένου, καραγκούνικα κοσμήματα, στολές, λαογραφικά αντικείμενα, εξαρτήματα παραδοσιακών στολών, καθώς και πολλά προσωπικά είδη του Νικολάου Πλαστήρα.Το Λαογραφικό Μουσείο αλλά και το δημοτικό χορευτικό με τη δράση τους βοηθούν στην διάσωση και διατήρηση της λαϊκής παράδοσης. Λ. Σακελλαρίου 29 - 431 00 Καρδίτσα Τηλέφωνο: 2441025301.

Λίμνη Πλαστήρα

Η λίμνη Ν.Πλαστήρα βρίσκεται 25 χλμ. περίπου δυτικά της Καρδίτσας , σε υψόμετρο 800 μέτρων. Δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και φέρει το όνομα του εμπνευστή του έργου Νικόλαου Πλαστήρα. Πριν τη δημιουργία της λίμνης , η περιοχή της Νεβρόπολης ήταν ένα εύφορο οροπέδιο. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, χιλιάδες λάτρεις της φύσης και του λαϊκού πολιτισμού ανακαλύπτουν την ομορφιά της περιοχής και τη μοναδικότητά της. Οι δεκάδες επενδύσεις φορέων και ιδιωτών , την τελευταία κυρίως δεκαετία , μετέτρεψαν την περιοχή της λίμνης σε περιζήτητο τουριστικό προορισμό και πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλες τις εποχές του έτους. Η περιήγηση περιμετρικά της λίμνης Πλαστήρα καλύπτει απόσταση 55 χλμ. περίπου. Προσφέρει εμπειρία απολαυστική και τέρψη μοναδική. Το απαράμιλλο φυσικό κάλλος και η ποικιλομορφία του τόπου προσφέρονται για αναψυχή και πνευματική ξεκούραση. Δίπλα στα νερά των ποταμών και τις αμέτρητες θέσεις θέασης οι στιγμές είναι μοναδικές. Περιμετρικά του οροπεδίου και της λίμνης ο κάθε επισκέπτης μπορεί έχει τη δυνατότητα:

Να επιλέξει για τη φιλοξενία και τη διαμονή του σε ξενοδοχεία και ξενώνες κάθε κατηγορίας.
Να γνωρίσει την αυθεντική φιλοξενία των κατοίκων στα όμορφα χωριά της περιοχής
Να απολαύσει το απαράμιλλο φυσικό κάλλος και την ευωδιά της φύσης
Να ασχοληθεί με το ψάρεμα , την ορειβασία , την τοξοβολία , την ποδηλασία, τα υδάτινα σπορ, κ.α.
Να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια της περιοχής.
Να επισκεφθεί τα μοναστήρια και άλλα αξιοθέατα
Να γευτεί τα πλούσια εδέσματα και τους γευστικούς τοπικούς οίνους.

Λίμνη Σμοκόβου

Η περιοχή Σμοκόβου όπως και εκείνη της Αργιθέας και της λίμνης Πλαστήρα ανήκει στον ορεινό όγκο των Θεσσαλικών Αγράφων και καλύπτει το νότιο άκρο του νομού. Η περιοχή διοικητικά ανήκει στους Δήμους Μενελαϊδας, Ταμασίου, Ρεντίνας και Καλλιφωνίου. Εδώ, όπως καταμαρτυρούν τα ευρήματα αλλά και ο Όμηρος, κατοικούσαν οι αρχαίοι Δόλοπες, αρχαίο αμφικτιονικό έθνος δεινών πολεμιστών, με την πρωτεύουσα τους να βρίσκετε στα όρια της σημερινής Κτιμένης. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στην περιοχή υπογράφτηκε η συνθήκη του Ταμασίου όπου αναγνωριζότανε η αυτονομία των Αγράφων από τους Τούρκους. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μοναστήρια και οι εκκλησιές της περιοχής καθώς η παραδοσιακή αρχιτεκτονική που καταγράφεται σε αρκετά χωριά. Η τεχνητή λίμνη του Σμοκόβου αρχίζει να παίρνει την οριστική της μορφή διαμορφώνοντας ένα ειδυλλιακό τοπίο που σύντομα θα κερδίζει την προτίμηση των επισκεπτών. Γενναιόδωρη η φύση χάρισε στην περιοχή πέρα από το φυσικό της κάλος και ιαματικά νερά που κάνουν τις επισκέψεις πολυάριθμες κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οργανωμένα ιαματικά λουτρά υπάρχουν στο Σμόκοβο και την Καϊτσα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τις καλλιέργειες (βαμβάκι, καπνό, αμπέλια) την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι εφικτή από την Καρδίτσα διαμέσου του Κέδρου, από την Φθιώτιδα στρίβοντας από το Νέο Μοναστήρι για Λιοντάρι και από την Ευρυτανία μέσω Φουρνά.

Λίμνη Στεφανιάδας

Η λίμνη Στεφανιάδας βρίσκεται στο νομό Καρδίτσας, δίπλα στο χωριό Στεφανιάδα, απέχει 90 Km από την πόλη της Καρδίτσας και σχετικά κοντά στη Ι. Μονή Σπηλιάς. Θα τη συναντήσουμε μέσα σε απόκρημνο ορεινό τοπίο, στο μέσο της διαδρομής από τη Μονή προς την κοιλάδα του Αχελώου. Η λίμνη της Στεφανιάδας αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση γιατί, ενώ σχηματίσθηκε από φυσικά αίτια (κατολίσθηση) εντούτοις, έχει όμοια χαρακτηριστικά με τις τεχνητές λίμνες φραγμάτων λόγω της μικρής ηλικίας της (μερικές δεκαετίες). Η παρουσία της προσθέτει κατά πολύ στην εικόνα του γύρω τοπίου. Το σχήμα της είναι ελλειπτικό (διαστάσεις: περίπου 200x400 μέτρα), ενώ το υψόμετρο της στάθμης της είναι 700 m. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της λίμνης είναι ο μεγάλος ρυθμός ανανέωσης των υδάτων της λόγω της μικρής συνοχής των πετρωμάτων που συγκρατούν τα νερά της και που ήταν η αιτία του σχηματισμού της.

Περιοχή Αργιθέας

Η περιοχή της Αργιθέας καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του ορεινού όγκου του ν. Καρδίτσας. Χαρακτηριστικά της περιοχής είναι τα ψηλά βουνά (Καράβα, Βουτσικάκι, Ντελιδίμι), η πλούσια βλάστηση, τα απέραντα αλπικά λιβάδια, τα άφθονα νερά, τα διάσπαρτα θρησκευτικά μνημεία, τα περίτεχνα πέτρινα γεφύρια και τα αμέτρητα παραδοσιακά πανηγύρια τους καλοκαιρινούς μήνες. Το αξιολογότερο θρησκευτικό μνημείο της περιοχής είναι η ανδρώα Ι.Μ. Σπηλιάς (16ος -17ος αι.) στα Κουμπουριανά, η οποία διαθέτει ξενώνα και από το Μουζάκι απέχει 50 χλμ. Άλλα αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία είναι η Ι.Μ. Κώστη μετά τη λίμνη Στεφανιάδας καθώς και οι Ι.Μ. στο Βλάσι, το Πετρίλο, το Δροσάτο κ.ά. Περίτεχνο είναι το πέτρινο γεφύρι του Δροσάτου (Μεζίλου) λίγο μετά το Βλάσι. Μικρή αλλά γραφική είναι και η Λίμνη Στεφανιάδας, πολύ κοντά στην Ι.Μ Σπηλιάς, που σχηματίστηκε 1963-4. Η περιοχή προσφέρεται για ορειβασία και φυσιολατρική απόλαυση. Σύγχρονοι χώροι αναψυχής και εστίασης λειτουργούν στον κεντρικό οδικό άξονα και τους περισσότερους οικισμούς. Στην περιοχή του δήμου Αχελώου ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος του Καταφυλλίου, η πεντάτοξη πέτρινη γέφυρα στο Αρδάνο, το φαράγγι στις Κλειδέρες κοντά στο Αργύρι, οι παραδοσιακοί νερόμυλοι, η Ι.Μ. Μεταμόρφωσης του Σωτηρος στα Βραγκιανά, έδρα του Δήμου Αχελώου, κ.ά.

Ρεντίνα

Η Ρεντίνα που αποκαλείται και «Βασίλισσα των Αγράφων» ήταν έδρα του τέως Δήμου Μενελαίδος από το 1883 έως το 1912. Σήμερα είναι έδρα του Ιστορικού Δήμου Ρεντίνης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900μ. στα όρια των Νομών Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Καρδίτσας, μέσα σε παρθένα δάση δρυός και ελάτης, ιδιαίτερου φυσικού κάλους, (Ζαχαράκι, Καρφί, Λεπούχι). Απέχει 56 χλμ από την Καρδίτσα, 52 χλμ από Καρπενήσι, 13 χλμ από Λουτροπηγή, από Λαμία μέσω Δομοκού 104 χλμ και μέσω Μακρακώμης-Βίτωλης 68 χλμ (15χλμ χωματόδρομος. Ο πληθυσμός της Ρεντίνας είναι 450 άτομα, ο οποίος αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες σε 2000. Η γεωργία, η κτηνοτροφία, και η δασοπονία αποτελούν τους βασικούς κλάδους απασχόλησης και πηγής εισοδήματος για τους κατοίκους της. Επίσης ασχολούνται με τον τουρισμό και τις οικοδομικές δραστηριότητες. Σε πολλά σημεία της περιοχής της διασώζονται ερείπια προχριστιανικής πόλης. Πρόκειται για την Αγγεία, μεγάλη πόλη της χώρας της φυλής των Δολόπων κατά την αρχαιότητα, που χάθηκαν μέσα στον χρόνο κατά τα τελευταία προ Χριστού χρόνια. Στο λόφο Παλιόκαστρο λίγο έξω από το χωριό, έχουν βρεθεί ερείπια Πελασγικού τείχους προϊστορικής εποχής. Η Ρεντίνα υπήρξε έδρα της επισκοπής Λιτής και Ρενδίνης, υπήρξε ακόμη έδρα καπεταναίων και τόπος σύστασης της πρώτης πολιτικής οργάνωσης της Εθνικής Αντίστασης το 1942. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν από τα πιο αναπτυγμένα κεφαλοχώρια των Αγράφων στον οικονομικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό τομέα. Οι προεστοί που πέρασαν από την Ρεντίνα γέμισαν τις εκκλησίες με αξιόλογα έργα τέχνης καθιστώντας την σήμερα ένα τόπο ναών. Η Ρεντίνα πριν μερικά χρόνια κηρύχθηκε από την πολιτεία παραδοσιακός οικισμός(ΦΕΚ 594/78), για την διατήρηση τής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, όπου η αρχιτεκτονική του χωριού παρέμεινε στον ενιαίο χαρακτήρα της και τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά της, το 1967 χαρακτηρίσθηκαν τα μνημεία της ιστορικά διατηρητέα και έγινε Δήμος το 1995 για λόγους ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας. Το μεγάλο αυτό χωριό από τα σημαντικότερα των Αγράφων με ιστορία χιλίων και πλέον ετών, μονοπωλεί το ενδιαφέρον τόσο λόγω της αδιαμφισβήτητης ομορφιάς του όσο και λόγω των δραστηριοτήτων και των αξιοθέατων που έχει να επιδείξει.

Διαδρομές

ΜΟΥΖΑΚΙ – ΑΡΓΙΘΕΑ – ΑΧΕΛΩΟΣ: Το ΒΔ τμήμα του νομού το καταλαμβάνει η περιοχή του Μουζακίου, της Αργιθέας και του Αχελώου. Η διαρκώς αναπτυσσόμενη κωμόπολη του Μουζακίου αποτελεί το σημαντικότερο εμπορικό, πολιτιστικό, διοικητικό κέντρο της περιοχής και κόμβο επικοινωνίας με την Ανατολική και Δυτική Αργιθέα, τη λίμνη Ν. Πλαστήρα, την Ήπειρο (Άρτα) και το νομό Τρικάλων. Αξιόλογη και σύγχρονη είναι και η τουριστική υποδομή (ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, καταλύματα) που ανταποκρίνεται πλήρως στις αυξημένες απαιτήσεις των επισκεπτών.

Σε πολύ μικρή απόσταση από το Μουζάκι, στο Μαυρομμάτι, βρίσκεται το σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο ήρωας Γ. Καραϊσκάκης (1782) καθώς και η γυναικεία Ι. Μ. Αγ Γεωργίου(1550), όπου η μάνα του υπηρέτησε ως μοναχή και ο ίδιος βαφτίστηκε. Άλλα αξιόλογα μοναστήρια είναι της Αγίας Τριάδος στη Δρακότρυπα (γυναικεία) και στον οικισμό της Οξυάς.
Δύο χλμ. ΒΑ του Μουζακίου, στη θέση "Επισκοπή", τοποθετείται η αρχαία πόλη των Γόμφων. Το Μέγα Ρέμα, πολύ κοντά στο Μουζάκι, προσφέρεται για canyoning, ενώ υπάρχουν και πεδία αναρρίχησης για τους λάτρεις των extreme sports. Επίσης στον Ελληνόπυργο (αξιόλογος παραδοσιακός οικισμός)και στην Πορτή (περιοχή με αρχαιολογικά ευρήματα) λειτουργούν πίστες αιωροπτεριστών.

Η περιοχή της Αργιθέας καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του ορεινού όγκου του ν. Καρδίτσας. Χαρακτηριστικά της περιοχής είναι τα ψηλά βουνά (Καράβα, Βουτσικάκι, Ντελιδίμι), η πλούσια βλάστηση, τα απέραντα αλπικά λιβάδια, τα άφθονα νερά, τα διάσπαρτα θρησκευτικά μνημεία, τα περίτεχνα πέτρινα γεφύρια και τα αμέτρητα παραδοσιακά πανηγύρια τους καλοκαιρινούς μήνες. Το αξιολογότερο θρησκευτικό μνημείο της περιοχής είναι η ανδρώα Ι.Μ. Σπηλιάς (16ος -17ος αι.) στα Κουμπουριανά, η οποία διαθέτει ξενώνα και από το Μουζάκι απέχει 50 χλμ. Άλλα αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία είναι η Ι.Μ. Κώστη μετά τη λίμνη Στεφανιάδας καθώς και οι Ι.Μ. στο Βλάσι, το Πετρίλο, το Δροσάτο κ.ά. Περίτεχνο είναι το πέτρινο γεφύρι του Δροσάτου (Μεζίλου) λίγο μετά το Βλάσι. Μικρή αλλά γραφική είναι και η Λίμνη Στεφανιάδας, πολύ κοντά στην Ι.Μ Σπηλιάς, που σχηματίστηκε 1963-4. Η περιοχή προσφέρεται για ορειβασία και φυσιολατρική απόλαυση. Σύγχρονοι χώροι αναψυχής και εστίασης λειτουργούν στον κεντρικό οδικό άξονα και τους περισσότερους οικισμούς. Στην περιοχή του δήμου Αχελώου ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος του Καταφυλλίου, η πεντάτοξη πέτρινη γέφυρα στο Αρδάνο, το φαράγγι στις Κλειδέρες κοντά στο Αργύρι, οι παραδοσιακοί νερόμυλοι, η Ι.Μ. Μεταμόρφωσης του Σωτηρος στα Βραγκιανά, έδρα του Δήμου Αχελώου, κ.ά.

Δήμος Αργιθέας με έδρα το Ανθηρό. Η περιοχή διασχίζεται από τον οδικό άξονα Καρδίτσας - Άρτας και η ιστορία της είναι πανάρχαια. Πλούσια είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα στη θέση "Ελληνικά" του Τ.Δ. Αργιθέας, πρωτεύουσας της αρχαίας Αθαμανίας.
Αξιόλογα σημεία επίσκεψης είναι το πέτρινο γεφύρι Θερινού, μετά την Αργιθέα, (12ος - 13ος αι.), η γέφυρα Τρίζώλου μετά την Αγορασιά (13ος αι. σύμφωνα με την παράδοση) με ελεύθερο άνοιγμα τόξου 30 μ. και ύψος 15 μ., ή γέφυρα Πετρωτού (13ος-14ος αι.) κ.ά..
Θαυμάσια είναι και τα θρησκευτικά μνημεία στο Θερινό και το Μεσοβούνι (17ος αι.), η Ι.Μ Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Ανθηρό, όπου υπάρχει βυζαντινό μουσείο και η Ι. Μονή Κατουσίου (Γενέσιον της Θεοτόκου 15ος αι.).
Από την περιοχή αυτή οι επισκέπτες μπορούν να κατευθυνθούν προς την Άρτα αλλά και προς το νομό Τρικάλων.

ΙΤΑΜΟΣ – ΣΜΟΚΟΒΟ – ΡΕΝΤΙΝΑ: Πανέμορφο και ...ιαματικό είναι και το ΝΑ τμήμα του νομού Καρδίτσας. Το τμήμα αυτό, εκτός από τους αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους στην έδρα του Δήμου Ιτάμου, το Καλλίθηρο, την πανέμορφη ορεινή διαδρομή Ραχούλα - Αμάραντο - Νεράιδα - Ευρυτανία και το απέραντο οικολογικό πάρκο που διαμορφώνεται από τον Ταυρωπό και τους παραποτάμούς του, Άσπρο και Σαρανταπορίτη, περιλαμβάνει και την ευρύτερη περιοχή Σμοκόβου και Ρεντίνας. Η περιοχή Σμοκόβου είναι πλούσια σε ιαματικές πηγές. Σημαντικότερες είναι οι πηγές των Λουτρών Σμοκόβου, (θερμές, αλκαλικές θειούχες), 35 χλμ. ΝΑ της Καρδίτσας στον οδικό άξονα Κέδρου - Ρεντίνας - Καρπενησίου. Διαθέτουν σύγχρονο υδροθεραπευτήριο, SPA, πισίνα και ανακαινισμένα ξενοδοχεία.

Το ίδιο αξιόλογα, από θεραπευτικής άποψης, είναι και τα Λουτρά Καϊτσας (ψυχρά, θειούχα αλκαλικά), που λειτουργούν από το 1890. Βρίσκονται στα όρια των νομών Καρδίτσας και Φθιώτιδας στον οδικό άξονα Ανάβρα - λίμνη Σμοκόβου - Μακρυρράχη - Λαμία. Διαθέτουν σύγχρονη υποδομή. Στο πλούσιο αυτό «ιαματικό περιβάλλον» προστέθηκε πρόσφατα και η λίμνη Σμοκόβου (9.000 στρέμματα).Η κατασκευή της άλλαξε ολοκληρωτικά το τοπίο της περιοχής και η δημιουργία σύγχρονων υποδομών υποδοχής επισκεπτών περιμετρικά της συμβάλλει καθοριστικά στην ευρύτερη τουριστική ανάπτυξή της. Από την περιοχή Σμοκόβου οι επισκέπτες μπορούν να κατευθυνθούν προς τη Ρεντίνα και από κει στο Καρπενήσι. Η Ρεντίνα είναι έδρα του ομώνυμου Δήμου και χαρακτηρισμένη ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Απέχει 20 χλμ. από τη Λίμνη Σμοκόβου, 52 χλμ. από το Καρπενήσι και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων. Εκτός από τον όμορφο παραδοσιακό της χαρακτήρα και την πανάρχαια ιστορία της, διαθέτει περίτεχνα διακοσμημένες με ξύλινα τέμπλα (1659) και τοιχογραφίες (1719) εκκλησίες, Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης και Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Διαθέτει Δημοτικό Ξενοδοχείο 3* και σύγχρονο ιδιωτικό ξενώνα.
Επτά χλμ. νοτιοανατολικά της Ρεντίνας, βρίσκεται η γυναικεία Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Έκθεση εικόνων

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή