Απόδραση στις κοσμικές περιοχές του Πειραιά

Απόδραση στις κοσμικές περιοχές του Πειραιά

Ο Πειραιάς, με 175.000 κατοίκους, παραμένει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, μεγάλης οικονομικής και τουριστικής σημασίας, αλλά και εμπορικό κέντρο, που σφύζει από ζωή. Πέρα όμως από την κοσμική ζωή σε περιοχές όπως το Πασαλιμάνι και το Μικρολίμανο και τη μεγάλη εμπορική κίνηση στο κέντρο του, υπάρχουν και περιοχές γραφικές όπως ο Προφήτης Ηλίας, με νεοκλασικά κτίρια, πλατείες και πάρκα. Παράλληλα, με πολυάριθμα πολιτιστικά δρώμενα, στην ίδια την πόλη, αλλά και στις γύρω περιοχές ο Πειραιάς συνεχίζει να αποτελεί ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο. Η παρουσία μουσείων, άριστα συντηρημένων, διαφόρων θεμάτων, αποτελεί ένα ακόμα αξιόλογο χαρακτηριστικό της περιοχής.

Περιοχές του Πειραιά

Άγιος Ιωάννης Ρέντης: Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν μεθοδικές και καίριες κινήσεις για την ανάπλαση της περιοχής. Βασικό ρόλο διαδραμάτισε η κατασκευή του συγκροτήματος «Village Entertainment Park». Ένας πολυχώρος αναψυχής που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Πρόσφατα, προστέθηκε το υπερσύγχρονο «Allou Fan Park», με τελευταίας τεχνολογίας παιχνίδια. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και το «Big Top Theater», που φιλοξενεί εντυπωσιακά πολυθεάματα.

Νίκαια: Αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ Αθήνας και Πειραιά. Ο συνοικισμός θεμελιώθηκε στις 18 Ιουνίου 1923 (ως συνοικισμός «Νέας Κοκκινιάς» αρχικά), όταν κατοικήθηκε από μικρασιάτες πρόσφυγες. Ανήσυχα πνεύματα οι πρόσφυγες, συνέβαλαν ώστε να κρατηθεί ζωντανή η παράδοση και ταυτόχρονα να καλλιεργηθούν οι τέχνες και τα γράμματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο χώρος της Μηχανικής Καλλιέργειας και το Κατράκείο θέατρο. Ο Χώρος της Μηχανικής Καλλιέργειας προσφέρεται για πολιτιστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Ο καταπράσινος περιβάλλων χώρος του, διακοσμημένος με ψηφιδωτά από βότσαλα, είναι ιδανικός για υπαίθριες διοργανώσεις. Tο Kατράκειο Θέατρο κατασκευάστηκε στον Kοκκινόβραχο το 1984 κι από τότε φιλοξενεί εκδηλώσεις με μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό. Σημαντικός σταθμός το Mουσείο Eθνικής Aντίστασης, όπου προβάλλεται η ιστορία της Aντίστασης κατά την περίοδο της Kατοχής στην Eλλάδα.

Κερατσίνι: Στην πλαγιά του λόφου του Αγίου Γεωργίου ήταν συγκεντρωμένοι αρχικά οι κάτοικοι του σημερινού Δήμου Κερατσινίου, που ασχολούνταν κυρίως με την αλιεία. H σημερινή μορφή του Κερατσινίου διαμορφώθηκε το 1934 και περιλαμβάνει τους οικισμούς Ταμπούρια, Ανάληψη, Αμφιάλη και Ευγένεια. Μια βόλτα στο γραφικό λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου με τις παραδοσιακές βαρκούλες δικαιώνει τον επισκέπτη.

Δραπετσώνα: H Δραπετσώνα είναι χτισμένη στον ομώνυμο όρμο, ο οποίος στην αρχαιότητα είχε στρατηγική σημασία. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς χώρους Kαστράκι και Hετιώνεια Πύλη, πάνω από το λιμάνι.

Κορυδαλλός: Συμπεριλαμβάνεται στους 100 Δήμους της Αττικής που ιδρύθηκαν με πρωτοβουλία του Κλεισθένη. Καθοριστική για την ανάπτυξη της περιοχής στάθηκε η δεκαετία 1980-1990, όταν η περιοχή αναπτύχθηκε εμπορικά. Αποτελεί επίσης σημαντικό εμπορικό κέντρο, με καταστήματα, εστιατόρια κι έντονη νυχτερινή ζωή.

Πέραμα: Ένας δήμος με ιδιαίτερη θέα και πολυμορφικότητα στο τοπίο του. Ανήκει στη βιομηχανική ζώνη του Πειραιά, αλλά γίνεται αξιόλογη κι επιτυχημένη προσπάθεια για την αισθητική αναμόρφωση της περιοχής. Το τελευταίο βαγόνι τρένου-αντίκας, που στο παρελθόν εκτελούσε το δρομολόγιο Περάματος - Πειραιά, είναι τοποθετημένο σε κεντρικό σημείο. Στην προέκταση του όρους Aιγάλεω που φτάνει στο Πέραμα, δημιουργήθηκε ένας αξιόλογος τουριστικός χώρος, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει -μαζί με άλλα σημαντικά εκθέματα - το θρόνο του Ξέρξη. Εντυπωσιακό θέαμα αποτελούν τα ιδιωτικά ναυπηγεία, και η ναυπηγοεπισκευαστική βάση του OΛΠ, με τις δύο πλωτές δεξαμενές που χαρίζουν έντονη γραφικότητα στην περιοχή.

Αξιοθέατα

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά: Βρίσκεται στην οδό Χαρ. Τρικούπη, δίπλα στο ελληνιστικό θέατρο της Ζέας. Το κτίριο στο οποίο λειτουργεί, θεμελιώθηκε το 1966 και εγκαινιάστηκε το 1981. Αποτελείται από ένα διόροφο εκθεσιακό χώρο, με αποθήκες κι εργαστήρια στα υπόγεια. Υπάρχει κτιριακή σύνδεση με το παλαιότερο Μουσείο (που χτίστηκε το 1935 κι έχει χαρακτηριστεί ως «διατηρητέο»). Το τελευταίο έχει είσοδο από την οδό Φιλελλήνων και χρησιμοποιείται σήμερα ως αποθήκη των γλυπτών Το κτίριο του Μουσείου έχει οικοδομηθεί στη βόρεια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου που περιβάλλει το θέατρο της Ζέας, ενώ ο ελεύθερος - γύρω από το θέατρο - χώρος χρησιμεύει για την υπαίθρια αποθήκευση ευρημάτων (όπως π.χ. επιτύμβιες επιγραφές).

Ναυτικό Μουσείο: Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1949 κι από το 1971 στεγάζεται στο κτίριο της Μαρίνας Ζέας, στη Φρεαττύδα, που δημιουργήθηκε ειδικά για να στεγάσει αυτόν το χώρο. Είναι το μεγαλύτερο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, πλούσιο σε εκθέματα σχετικά με τη ναυτική παράδοση και την ιστορία του ελληνικού έθνους. Με ιδιαίτερες αίθουσες παρουσιάζονται τα εκθέματα που έχουν σχέση με την αρχαιότητα και ειδικότερα τον αρχαίο Πειραιά, την επανάσταση του 1821, τη νεότερη ιστορία του πολεμικού ναυτικού (1912 - 1944) και την εμπορική μας ναυτιλία.

Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων: Η δημιουργία του μουσείου αυτού οφείλεται στο όραμα και την αξιόλογη προσπάθεια του Μ. Φωτόπουλου, συνταξιούχου των ΗΣΑΠ. Μέσα από αναζήτηση υλικού από τον ίδιο σε παλαιοπωλεία και μηχανουργεία, αλλά και με συγκέντρωση υλικού (παλιές στολές, φωτογραφίες, βιβλία, αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών) από εργαζόμενους και τη Διοίκηση των ΗΣΑΠ, συγκεντρώθηκε το πρώτο εκθεσιακό υλικό. Η αναζήτηση συνεχίστηκε, με τη συγκέντρωση βαγονιών, βοηθητικών αμαξών ραγών. Για την έκθεση του υλικού παραχωρήθηκε ο εντός του σταθμού Πειραιώς χώρος, όπου στεγάζεται σήμερα το μουσείο, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 2005. Στο μουσείο εκτίθενται σήμερα περισσότερα από 2000 αντικείμενα και περισσότερα από 3000 βιβλία, έντυπα και φωτογραφίες. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία βιβλιοθήκης.

Μουσείο Ζωγραφικής και Σκηνογραφίας: Το Μουσείο Ζωγραφικής και Σκηνογραφιάς «Πάνου Αραβαντινού» στεγάζεται εντός του Δημοτικού θεάτρου.

Σηράγγιο: Σπήλαιο, αποτελούμενο από πολλά υπόγεια διαμερίσματα, που βρίσκεται πίσω από την πλαζ Βοτσαλάκια. Λέγεται πως ήταν ιερό, αφιερωμένο στον τοπικό ήρωα Σηράγγιο και πιθανολογείται πως αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως «Ασκληπιείο» και ως «Πορφυρείο».

Σπηλιά της Αρετούσας: Υπόγειο όρυγμα, που βρίσκεται στο λόφο του Προφήτη Ηλία και θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε για την ύδρευση των κατοικιών του λόφου. Χρονικά τοποθετείται στους προϊστορικούς χρόνους των Μινύων. Λέγεται πως επικοινωνεί με υπόγεια στοά με την Ακρόπολη.

Αρχαίο Θέατρο Ζέας: Το Αρχαίο Θέατρο της Ζέας κατασκευάστηκε κατά τους Μακεδονικούς χρόνους (τέλη 4ου με αρχές 3ου αιώνα π.Χ.) και βρίσκεται δίπλα στο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, σε χώρο μεταξύ των οδών Χαρ. Τρικούπη και Φιλελλήνων. Η κυκλική ορχήστρα του θεάτρου αυτού είναι άριστα διατηρημένη. Στον Πειραιά βρισκόταν και άλλο, παλαιότερο θέατρο, αυτό της Μουνιχίας, του οποίου όμως δεν διασώθηκαν κατάλοιπα ως τις ημέρες μας.

Δημοτικό Θέατρο: Βρίσκεται στο κέντρο του Πειραιά, απέναντι από την πλατεία Κοραή και το Δημαρχείο της πόλης. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, σε σχέδιο βασισμένο στην Όπερα του Παρισιού (Theatre d’ Odeon). Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα θέατρα σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, ονομαστό για τη θαυμάσια ακουστική του. Χρειάσθηκαν σχεδόν δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί και τελικά εγκαινιάσθηκε το 1895. Ανακαινίστηκε αρχικά το 1927 κι επανειλημμένα κατά τη μεταπολεμική περίοδο (1946-1969). Κατά το σεισμό της 24ης Φεβρουαρίου του 1981 υπέστη σοβαρές ζημιές, οι οποίες επιδεινώθηκαν με το σεισμό του Σεπτεμβρίου του 1999 κι από τότε το θέατρο παραμένει κλειστό.

Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο: Βρίσκεται στο λόφο της Καστέλλας (Προφήτης Ηλίας) και έχει τη μορφή αρχαίου θεάτρου. Το Βεάκειο κατασκευάστηκε και άρχισε να λειτουργεί το 1969. Το 1976 ονομάστηκε «Βεάκειο» προς τιμήν του μεγάλου ηθοποιού Αιμίλιου Βεάκη, γεννημένου στον Πειραιά. Η χωρητικότητα του θεάτρου είναι περίπου 2000 θεατών και χρησιμοποιείται για παραστάσεις κι εκδηλώσεις κατά τους θερινούς μήνες.

Μενάνδρειο Δημοτικό Θέατρο (πρώην Δελφινάριο): Το Μενάνδρειο Δημοτικό Θέατρο (πρώην Δελφινάριο) είναι ένα ανοιχτό θέατρο (θερινό) και αποτελεί αντιγραφή του αντίστοιχου που υπήρχε στον άλλοτε βασιλικό - και σήμερα εθνικό - κήπο και είναι χωρητικότητας 1.000 ατόμων. Βρίσκεται στο Νέο Φάληρο, κοντά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Πολυχώρος Απόλλων: Διαθέτει αμφιθέατρο 300 θέσεων, τρεις συνεδριακές αίθουσες και εκθεσιακούς χώρους. Στεγάζει μεγάλο τμήμα της καλλιτεχνικής, εικαστικής, εκπαιδευτικής και επαγγελματικής ζωής της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Δημοτική Πινακοθήκη: Στην Πινακοθήκη φιλοξενούνται έργα σημαντικών ζωγράφων (Μαλέας, Βολανάκης, Λύτρας, Λαζαρής, Βυζαντίου, Γεραλής, Κοκότσης κ.ά.) και συλλογή 80 γλυπτών του Καστριώτη.

Παραλίες

Η αξιόλογη προσπάθεια των τελευταίων ετών είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση των παραλιών της περιοχής (ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ, ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ) σε οργανωμένες πλαζ, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των λουομένων.

Η εικόνα τους άλλαξε ριζικά με τον εμπλουτισμό τους με άμμο, την περιφερειακή φύτευση πρασίνου, την τοποθέτηση καθισμάτων, ομπρελών και ξαπλωστρών. Η παρουσία ναυαγοσωστών καλύπτει και τις απαιτούμενες ανάγκες ασφαλείας. Η κατασκευή γηπέδων beach volley, basket και tennis στον περιβάλλοντα χώρο ολοκληρώνει την απαραίτητη υποδομή. Η είσοδος στις παραλίες είναι ελεύθερη και η χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας είναι δωρεάν.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή