Προορισμός για όλες τις εποχές η Φωκίδα

Προορισμός για όλες τις εποχές η Φωκίδα

Τόπος τραχύς, δωρικός αλλά παράλληλα ζεστός και φιλόξενος. Αυτή είναι η Φωκίδα. Περιδιαβαίνοντάς την ο ντόπιος αλλά και ο ξένος επισκέπτης - περιηγητής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να θαυμάσει χειμώνα ή καλοκαίρι ένα χώρο με ποικίλες φυσικές ομορφιές και πολιτιστικά μνημεία, σε ένα εναλλασσόμενο γεωμορφολογικό τοπίο και να περπατήσει στα χνάρια της ανθρώπινης παρουσίας εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η Φωκίδα έχει καλή τουριστική υποδομή και προσφέρει ευχάριστη διαμονή όλες τις εποχές του χρόνου. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την μεγαλοπρέπεια του Αρχαίου Σταδίου των Δελφών όπου ετελούντο τα "Πύθια" κάθε τέσσερα χρόνια καθώς επίσης τον Ναό του Απόλλωνα, το θέατρο, την Κασταλία Πηγή, το τέμενος της Προναίας Αθηνάς. Στη νέα πόλη των Δελφών μπορεί κανείς να θαυμάσει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών καθώς επίσης το σπίτι του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού που έχει μετατραπεί σε Μουσείο Δελφικών Εορτών.

Από τους Δελφούς ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να μεταβεί στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία μέσω του δρόμου που οδηγεί στο Χρισσό, όπου θα εντυπωσιαστεί από την μαγευτική τοποθεσία στην οποία είναι κτισμένο και το ωραιότατο ξυλόγλυπτο τέμπλο του με παραστάσεις από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Συνεχίζοντας μπορεί να επισκεφτεί την Άμφισσα όπου μπορεί να δει τον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας, το κάστρο των Σαλώνων (Ωργιάς), την Ακρόπολη της Άμφσσας με λείψανα όλων των ρυθμών δόμησης, το Ναό του Σωτήρος καθώς και άλλα αξιοθέατα.

Συνεχίζοντας τον δρόμο προς την παραλία αξίζει κανείς να επισκεφτεί την όμορφη πόλη της Ιτέας που αποτελεί το επίνειο της Άμφισσας και των Δελφών. Στον Δήμο Ιτέας ανήκει και η Κίρρα. Από ανασκαφές που έχουν γίνει βεβαιώνεται η ύπαρξη οικισμού από το 3000 π.Χ. Πιο ψηλά στην Δεσφίνα και την γύρω περιοχή ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου, το ναϊδριο των Ταξιαρχών (στον περίβολο του Αγίου Χαραλάμπου).

Στον παραλιακό δρόμο προς την Ναύπακτο ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει το πανέμορφο, ιστορικό Γαλαξίδι όπου μπορεί να θαυμάσει το Ναό του Αγίου Νικολάου, το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το ναό της Αγίας Παρασκευής με το ηλιακό ρολόι του, το βυζαντινό μοναστήρι του Σωτήρος χτισμένο το 1250 μ.Χ., το σπίτι του μεγάλου ιστοριοδίφη Κ. Σάθα, το Παρθεναγωγείο, το Χηρόλακα, το παλιό πέτρινο υδραγωγείο του 15ου αιώνα, το κτίριο Αγγελή (σημερινό Λαογραφικό Μουσείο), το κτίριο Μπουρζέικο και άλλα αξιοθέατα.

Στο Ευπάλιο ο επισκέπτης θα θαυμάσει την Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, το Ιστορικό Μοναστήρι του Αη-Γιάννη Θερμών, την Παλαιοχριστιανική εκκλησία της Ανάληψης του Σωτήρα, το ωραιότατο Καθολικό μοναδικής Τέχνης βυζαντινής τεχνοτροπίας, τα νεοϊδρυθέντα Μοναστήρια του Τρίκορφου, το Κεφαλογιόφυρο και το Λαογραφικό Μουσείο.

Στο Δήμο Βαρδουσίων μπορεί κανείς να συναντήσει το ιστορικό Μοναστήρι του Αη-Γιάννη του Προδρόμου, όπου εμόνασε ο Αθανάσιος Διάκος, την προτομή του ήρωα της Αλαμάνας, το σπίτι του καπετάν Ανδρίτσου Σιαφάκα καθώς επίσης και Λαογραφικό Μουσείο.

Στο Δήμο Γραβιάς δεσπόζει στο χώρο η προτομή του ήρωα Οδυσσέα και πρόσφατα αναστηλώθηκε το ιστορικό χάνι. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το μοναστήρι της κοίμησης της Θεοτόκου (ή Πανάσαρη), αξιόλογο μνημείο με ναό βυζαντινού ρυθμού.

Στο Δήμο Λιδωρικίου στο Κάλλιο έχουν διασωθεί οι αρχαίες και βυζαντινές οχυρώσεις από την αρχαία Καλλίπολη καθώς επίσης και πολλά σημαντικά ευρήματα, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λιδωρικίου. Βορειοανατολικά του χωριού Κονιάκος σώζονται λείψανα αρχαίου και μεσαιωνικού φρουρίου. Στο Μαλανδρίνο σώζονται επίσης οι οχυρώσεις της αρχαίας πόλης των Φυσκέων, που υπήρξε θρησκευτικό κέντρο των Λοκρών. Οι αρχαίοι ενεπίγραφοι λίθοι που είναι εντοιχισμένοι στις εκκλησίες αυτού του ιστορικού χωριού, τις κάνουν πολύ ενδιαφέρουσες. Αξιόλογη είναι και η παλαιο χριστιανική του Βασιλική. Στο χωριό λειτουργεί λαογραφικό μουσείο. Βόρεια της Αμυγδαλιάς διασώζονται ερείπια ελληνιστικού φρουρίου, ενώ αξίζει κανείς να επισκεφτεί το Ιστορικό μοναστήρι του Κουτσουρού (Παναγιάς Κουτσουριώτισσας).

Στο Δήμο Παρνασσού έχουμε το χωριό Πολύδροσος (Σουβάλα) αξιόλογο τουριστικό θέρετρο. Σε απόσταση 2 χλμ., δυτικά βρίσκεται ένα βυζαντινό μνημείο μεγάλης αξίας, η Παλαιοπαναγιά (ή Μαυρομαντήλα ή Αγ. Ελεούσα), ναός σταυροειδής, σπάνιας αρχιτεκτονικής, οι πηγές και ερείπια αρχαίου ιερού. Το χωριό Επτάλοφος είναι ένα από τα καλύτερα θέρετρα του Παρνασσού για όλες τις εποχές του χρόνου. Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα όπως τα πολλά ξωκλήσια, οι γραφικές πηγές (κυριότερη η Μάννα), το ξύλινο "Φιλανδικό" χωριό "Έλατος", ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού, Το "Κωρύκειον Άντρον", ο Επτάστομος και τέλος το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού.

Δραστηριότητες

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ – ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ: Ο Παρνασσός, η Γκιώνα και τα Βαρδούσια είναι από τα πιο όμορφα και πρόσφορα βουνά της Ελλάδας, για τους φίλους της ορειβασίας και πεζοπορίας. Διασχίζονται δε από το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Η διαμονή των ορειβατών γίνεται στα ορειβατικά καταφύγια ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, σε υψόμετρο 1900μ. ΓΚΙΩΝΑΣ, σε υψόμετρο 1700μ. θέση "Λάκκα Καρβούνη" και στα δύο των ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ, του Ορειβατικού Συλλόγου Άμφισσας σε υψόμ. 1950μ., του Πεζοπορικού σε υψόμ. 2050μ., θέση "Πιτιμάλικο" Αθανασίου Διάκου και τα δύο.
Μια άπειρης ομορφιάς πεζοπορία προσφέρει το φαράγγι της ΡΕΚΚΑΣ, που ξεκινάει από την κορυφή της Γκιώνας μέχρι την πεδιάδα της Βάνιανης για 12 χλμ. Οι κάθετες ορθοπλαγιές που υψώνονται σε σημαντικό ύψος και η εναλλαγή του τοπίου, σε συνδυασμό με τα νερά που τρέχουν από τις 3 πηγές, προσδίδουν μια άγρια ομορφιά και καθιστούν το φαράγγι ένα αξιόλογο μέρος για ορειβασία, για επιστημονική παρατήρηση και για περιβαλλοντική εκπαίδευση.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΣΚΙ & ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ: Το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας είναι αυτό του Παρνασσού. Σκιέρ συρρέουν κατά εκατοντάδες για να απολαύσουν τις ήπιες αλλά και τις δύσκολες μεγάλες πίστες του Κέντρου. Τα ήρεμα νερά του Κορινθιακού, προσφέρονται για τα θαλάσσια σπορ. Το αναρριχητικό πεδίο Συκιάς με τις αρνητικές του κλίσεις, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, δίνει μεγάλες συγκινήσεις στους λάτρεις του σπορ.

ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Πολλές πλαγιές (θέση "Κόφινας" - Άμφισσα, Προφήτης Ηλίας - Μαλανδρίνο, περιοχή Ιτέας - Δεσφίνας κ.ά.) είναι ιδανικές για πτήση με αλεξίπτωτο. Γίνονται απογειώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις του ανέμου.

ΨΑΡΕΜΑ: Οι εκτεταμένες ακτοθαλασσιές, που βλέπουν στον Κορινθιακό κόλπο, προσφέρονται για επιφανειακό και υποβρύχιο ψάρεμα.

ΚΥΝΗΓΙ: Τα βουνά της Φωκίδας αποτελούν άριστο βιότοπο για τα άγρια θηράματα, τόσο τα τριχωτά (Αγριόχοιρος, Λαγός) όσο και τα πτερωτά (Ορεινή Πέρδικα, Τσίχλα κ.λπ.), τα οποία οι κυνηγοί μπορούν να κυνηγούν ελεύθερα, όταν και όπου επιτρέπεται το κυνήγι. Εκτός του ελεύθερου κυνηγίου στη Φωκίδα λειτουργεί και η Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή Παρνασσίδας, που προσελκύει πολλούς κυνηγούς απ' όλη τη χώρα. Η Ε.Κ.Π. Παρνασσίδας αναπτύσσεται σε έκταση 240.000 στρεμμάτων στα βουνά Γκιώνα, Βαρδούσια και Οίτη, διασχίζεται από τα ανώτερα τμήματα των ποταμών Μόρνου και Βοιωτικού Κηφισσού και καταλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Καλλιέων και το βορειοδυτικό τμήμα του Δήμου Γραβιάς. Διαθέτει άφθονο ντόπιο θήραμα (Αγριόχοιρο, Ζαρκάδι, Λαγό, Ορεινή Πέρδικα) καθώς και εκτρεφόμενο (Φασιανό, Πέρδικα Τσούκαρ, Ορτύκι).

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: Το πυκνό δίκτυο δασοδρόμων, που διασχίζει όλα τα βουνά της Φωκίδας, φέρνει τον επισκέπτη κοντά σε ρέματα, βουνοκορφές, πυκνά ελατοδάση και δρυοδάση με γάργαρες πηγές και με εξαιρετική ομορφιά διαμορφωμένους χώρους αναψυχής (Παλιοπαναγιά Δελφών, Αγία Τριάδα Καλοσκοπής, θέση "Τσουκνίδα" - Ποτιδάνειας, θέση "Πούλιανη" - Περιθιώτισσας, Αγία Ελεούσα, πλατεία Κυργιάς, Πολυδρόσου, "Πρατά-Λάκκο" - Πενταγιούς κ.λ.π.).

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ: Στην καρδιά του Παρνασσού υπάρχει ομώνυμος Εθνικός Δρυμός σε έκταση 36.000 στρεμμάτων. Είναι ο 2ος Εθνικός Δρυμός, που ιδρύθηκε στη χώρα μας το 1938 και ένας από τους 9 υπάρχοντες σήμερα στην Ελλάδα. Ο επισκέπτης, ανάμεσα στην πλούσια χλωρίδα, θα θαυμάσει το ενδημικό είδος "Παιονία του Παρνασσού" και το ονομαστό Άντρο του Θεού Απόλλωνα - "Κωρύκειο Άντρο", οι δε σπηλαιολόγοι θα προσπαθήσουν να εξερευνήσουν τον ονομαστό Κάρκαρο - "Επτάστομος", σπηλιά με επτά ανοίγματα, που κατά νεώτερες επιστημονικές διαπιστώσεις, σε βάθος 70μ. υπάρχει ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης.

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ (ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΠΗΛΑΙΩΝ): Εκτός από το σπήλαιο "ΕΠΤΑΣΤΟΜΟΣ", που βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού, υπάρχουν πολλά ακόμα αξιόλογα σπήλαια, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο ενδιαφέροντος των σπηλαιολόγων, όπως το σπήλαιο Αγίας Ελαεούσας - Πολυδρόσου, Νεραϊδοσπηλιά - Βάργιανης, Καταβόθρα - Αγόριανης κ.ά.

ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΠΛΑΓΙΑΣ: Η Φωκίδα, με τη συγκεκριμένη μορφολογία της, αποτελεί ιδανικό προορισμό για το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Η ύπαρξη τόσων ορεινών όγκων, σε συνδυασμό με τη θάλασσα και τη μορφολογία του εδάφους, δημιουργούν εξαιρετικές συνθήκες για ανεμοπορία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο κατά τους θερμούς μήνες. Ο πιο πάνω συνδυασμός παρέχει στους πιλότους τοπία και εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς καθώς η πτήση πάνω από τα βουνά της Φωκίδας παρέχει μόνιμα θέα στη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου και τη λίμνη του Μόρνου. Στη Φωκίδα μπορεί κάποιος να βρει πολλούς διαφορετικούς χώρους απογείωσης.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή