Χαλάρωμα στις ήρεμες παραλίες της Λέρου Κύριο

Χαλάρωμα στις ήρεμες παραλίες της Λέρου

Η σύγχρονη Λέρος ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Στο παρελθόν, n στρατηγική της θέση την κατέστησε θέατρο μαχών και στόχο κατακτητών Εκεί οφείλει το σημερινό της πλεονέκτημα ως θαλάσσιος κόμβος και λιμάνι ανεφοδιασμού στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Προικισμένη από τπ φύση με έντονο θαλάσσιο διαμελισμό, προφυλαγμένα, απάνεμα λιμάνια και ήρεμες ακρογιαλιές, n Λέρος είναι ιδανική βάση για θαλάσσιες διάδρομες.

Το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, το Λακκί, ένα από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου διαθέτει σύγχρονη μονάδα εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής. Σαν πελώρια λίμνη με άνοιγμα 400 μέτρων, το Λακκί υπήρξε φημισμένο από την αρχαιότητα για την ασφάλεια που προσέφερε σε μεγάλα και μικρά σκάφη.

Γύρω από τπ Λέρο λάμπουν στον ήλιο πολλά γραφικά νησάκια, μεταξύ των οποίων, το Φαρμακονήσι, ο τόπος της αιχμαλωσίας του Ιούλιου Καίσαρα.

Η Λέρος διαθέτει αεροδρόμιο που εξυπηρετεί πτήσεις προς Αθήνα και Ρόδο, ενώ συνδέεται με τακτικά - το καλοκαίρι καθημερινά - δρομολόγια με τα γύρω νησιά, τη Ρόδο και τον Πειραιά (μόνο τακτικά δρομολόγια).

Πλούσια και συχνά ταραχώδης n ιστορία της Λέρου αποτυπώθηκε σε όλο το νησί: Ένας νεολιθικός οικισμός του 8000-3000 πΧ στο Παρθένι, σπάνια πρωτοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία, εξαιρετικά διατηρημένα Ιπποτικά κάστρα και αιγαιοπελαγίτικοι παραδοσιακοί οικισμοί.

Το Λακκί, σημαντική ναυτική βάση των Ιταλών την περίοδο 1912-1948 αποτελεί μνημείο μιας ιδιόμορφης, αλλά και πρωτοποριακής για την εποχή της, αρχιτεκτονικής. Η ρυμοτομία του, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών πόλεων, με φαρδείς δρόμους και δενδροστοιχίες από ευκαλύπτους, αιφνιδιάζει. Δεξιά και αριστερά, τα δημόσια κτίρια, ένας δημιουργικός συνδυασμός ανατολίτικων και υστερογοτθικών επιρροών, ολοκληρώνουν ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σύνολο.

Το εντυπωσιακότερο από τα Ιπποτικά κάστρα της Λέρου, καταφύγια των κατοίκων τα χρόνια των πειρατών, το Κάστρο της Παναγιάς, προσφέρει πανοραμική θέα μέχρι τις ακτές της Μικράς Ασίας. Μέσα από τα τριπλά, απόρθητα τείχη του κρύβονται n εκκλησία της Παναγιάς με εντυπωσιακές αγιογραφίες και Εκκλησιαστικό Μουσείο με σπάνια θρησκευτικά και αρχαιολογικά εκθέματα.

Η Αγία Μαρίνα με τα αρχοντικά νεοκλασικά της και τα κτίρια της Ιταλοκρατίας, χτισμένη αμφιθεατρικά ανάμεσα στις πλαγιές του βουνού θεωρείται ένας από τους πλέον καλοδιατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς σε όλη την Ελλάδα.

Πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες διοργανώνονται καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού: Οι ναυταθλητικοί αγώνες «Αλίντια» (κωπηλασία, κλασική κολύμβηση, καταδύσεις), μία παράδοση με απαρχές στο 1900, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και λαϊκά δρώμενα, όπως n αναπαράσταση του αλωνίσματος και της τράτας.

Από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο βυθός της Λέρου κληρονόμησε μία σημαντική παρακαταθήκη πολεμικών ναυαγίων, από τις πλουσιότερες στη Μεσόγειο. Εδώ θα ζήσετε μία μοναδική καταδυτική εμπειρία σε ένα απείραχτο υποθαλάσσιο οικοσύστημα. Στο νησί λειτουργούν σχολές δυτών από όπου μπορείτε να νοικιάσετε τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Η Λέρος με τις καταπράσινες βουνοκορφές της, τις πηγές και τα μεσογειακά της δάση δεν θα μπορούσε παρά να είναι αφιερωμένη στην Άρτεμη, τη θεά του κυνηγιού Οι κόμποι με τις βελανιδιές, τους Ευκαλύπτους και τα πεύκα φθάνουν μέχρι τη θάλασσα. Ο χορός των χρωμάτων των σπιτιών και των αγριολούλουδων, n γλυκύτητα και n γαλήνη του τοπίου και το ήπιο κλίμα της, εγγυώνται ξεκούραση για το σώμα και το πνεύμα.

Στο παραθαλάσσιο θέρετρο Άλιντα, στην πανέμορφη εξοχική κατοικία του τοπικού ευεργέτη Μπελένη, στεγάζεται το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο. Φιλοξενεί λαογραφική συλλογή, εκκλησιαστικά κειμήλια, ευρήματα της Νεολιθικής και της Εποχής του Χαλκού, καθώς και πολεμικά εκθέματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λέρου βρίσκεται κοντά στην Αγία Μαρίνα. Στο εσωτερικό του μπορεί να δει κανείς σημαντικά ευρήματα της κλασικής εποχής όπως επιτύμβιες στήλες, επιγραφές κ.α.

Ερημικές αμμουδιές ή οργανωμένες παραλίες με ψαροταβέρνες και θαλάσσιο σπορ, παντού βαθυγάλανα νερά και φυσική σκιά. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες θα βρείτε στο Κριθώνι και οικογενειακά studios σε όλο το νησί.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή